11.3 C
Amsterdam

Gevluchte Oeigoerse moslima’s melden gedwongen abortussen en seksuele martelingen

Lees meer

Ontsnapte Oeigoerse moslimvrouwen hebben een boekje open gedaan over gedwongen abortussen en seksuele martelingen, meldt de Britse krant the Independent.

De groep vrouwen zou deze verschrikkingen hebben ondergaan in de ‘heropvoedingskampen’ in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. De mishandelingen komen vaker voor en zijn door China bedoeld om de Oeigoerse moslimpopulatie in te perken, zeggen experts.

De vrouwen hebben hun toevlucht gezocht in buurland Kazachstan. Ze zeggen onderhevig te zijn geweest aan gedwongen abortussen en onvrijwillige anticonceptie tijdens hun detentie in de beruchte ‘heropvoedingskampen’.

Eén vrouw meldt te zijn verkracht. De vrouwen zeggen daarnaast seksueel mishandeld te zijn. Zo zouden vrouwen zijn gefilmd onder de douche en hun geslachtsdelen ingesmeerd met chilipasta.

Eerder al deden gevluchte Oeigoerse vrouwen melding van verschrikkingen uit de Chinese kampen. Zo vertelde de ontsnapte Oeigoerse Mihrigul Tursun eind vorig jaar over verplichte medicatie die ervoor zorgt dat vrouwen stoppen met menstrueren. Sommigen overleden zelfs hierna.

Advocaten laten aan the Independent weten dat ze een patroon zien van seksueel geweld tegen islamitische vrouwen. ‘Het is een wapen geworden tegen de moslimbevolking’, zegt de Kazachstaanse mensenrechtenadvocaat Aiman Umarova.

China pleegt een genocide, zegt Rushan Abbas, een Oeigoers-Amerikaanse mensenrechtenactivist die zich inzet voor de Oeigoeren. Abbas merkt op dat China al langere tijd probeert om interetnische huwelijken af te dwingen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen, de grootste etnische groep in China.

Ook zouden Chinese ambtenaren ‘inwonen’ bij Oeigoerse gezinnen. China’s doel met deze maatregelen, samen met de mishandelingen, is om de de moslimcultuur in Xinjiang uit te roeien, aldus Abbas.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio Xinjiang, dat door de Oeigoeren Oost-Turkestan wordt genoemd. China beschuldigt de islamitische Oeigoeren van terrorisme en seperatisme.

In deze kampen worden de Oeigoeren onderworpen aan een streng regime. Voormalige gevangenen hebben verteld dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam –, ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen.

- Advertentie -