17.3 C
Amsterdam

Gevluchte Turkse leraren protesteren tegen repressie door Erdogan-regime

Lees meer

Morgen vindt in Den Haag een demonstratie plaats van leraren die Turkije zijn ontvlucht. 

5 oktober is Wereldlerarendag. De organisatoren van het protest zijn Broken Chalk Platform, Victim Educators Platform – twee stichtingen voor gevluchte leraren – en de Turks-Nederlandse Stichting IPN (Integratie & Participatie Nieuwkomers). Ze grijpen deze dag aan om aandacht te vragen voor Turkse docenten die slachtoffer zijn geworden van het repressieve beleid van Recep Tayyip Erdogan.

Na de mislukte coup van 15 juli 2016, waar de in de Verenigde Staten woonachtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen de schuld van kreeg, begon er in Turkije een klopjacht tegen de Gülen-symphathisanten.

Sindsdien zijn er in Turkije ongeveer 34.000 leraren en meer dan zesduizend wetenschappers ontslagen. Daarnaast zijn er vijftien universiteiten, ruim duizend scholen en 980 vooropleidingen gesloten, waardoor nog eens 35.000 leraren hun baan verloren.

De gevluchte Turkse leraren demonstreren op zaterdag voor hun collega’s die nog in Turkije zitten. Er zitten veel leraren in de gevangenis. Daar worden ze onderworpen aan een streng regime en vaak ook gemarteld.

Daarnaast staan de demonstranten stil bij de leraren die zijn omgekomen in de gevangenis, of op de Egeïsche Zee terwijl ze voor de repressie in Turkije op de vlucht waren.

De demonstratie begint om 14:30 uur op het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer.

- Advertentie -