17.2 C
Amsterdam

Geweld laait op in Syrische provincie Daraa

Lees meer

Tijdens botsingen tussen rivaliserende gewapende groepen in de Syrische provincie Daraa zijn gister tenminste twintig doden gevallen. Het geweld is een reactie op de explosie van een dag eerder, die aan zeven kinderen het leven kostte, meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), bericht over  ‘milities’ onder leiding van, aan de ene kant Mouhsein al-Hamaeid en aan de andere kant Ahmad al-Labbad die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Opvallend detail: Al-Hamaeid was lid van IS en werkt nu voor de Syrische staatsveiligheidsdienst, terwijl Al-Labbads carrière een tegengestelde wending heeft genomen. Hij werkte eerste voor de Syrische staat en staat nu aan het hoofd van een gewapende groepering onder zijn eigen naam.

Het is al langer onrustig in de zuidelijke provincie Daraa, waar in 2011 de bevolking als eerst in opstand kwam tegen het Syrische regime. In 2018, na duizenden doden en vluchtelingen, was die opstand grotendeels onderdrukt. Toch meldt SOHR minstens 87 incidenten tussen regimesoldaten en militante groepen in 2024, waarbij tot nu 117 mensen zijn omgekomen, waaronder 36 burgerslachtoffers.

Tijdens de Syrische burgeroorlog zijn officieel meer dan een half miljoen doden gevallen. De helft van de bevolking is gevlucht (12 miljoen mensen, waarvan 6 miljoen naar het buitenland).

- Advertentie -