17.8 C
Amsterdam

‘Gezellig met extreemrechts’: JA21’er spreekt op omstreden Amerikaans gala

Lees meer

JA21-Europarlementariër Rob Roos sprak onlangs op een gala van Republikeinse jongeren in New York, waar uiterst rechtse politici en complotdenkers aanwezig waren. Journalist Chris Aalberts is kritisch: ‘Gezelligheid met extreemrechts in de VS, Rob Roos houdt er wel van. Van de nette, gematigde en constructieve partij #JA21 #kuch.’

Onder de aanwezigen afgelopen weekend waren onder meer het Amerikaanse Congreslid Marjorie Taylor Greene – een beschermeling van Donald Trump – en enkele figuren die een rol speelden bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. Volgens een Amerikaanse parlementscommissie deed Trump een couppoging.

Greene zei op het bewuste gala in New York dat er helemaal geen organisatie achter zat. ‘Een stel conservatieven, aanhangers van het Tweede Amendement, ging zonder wapens het Capitool binnen en ze denken dat wij dat hebben georganiseerd? Ik denk het niet.’ Ze zei ook dat als voormalig Trump-adviseur Steve Bannon en zijzelf de bestorming hadden georganiseerd, ze ‘gewonnen’ hadden. ‘Het zou gewapend zijn geweest’, zei ze erbij.

Amerikaanse critici waren er als de kippen bij: speculeerde Greene hier nu over een gewapende opstand? Het Witte Huis veroordeelde maandag de opmerkingen van Greene en noemde het ‘gewelddadige retoriek’ en een ‘klap in het gezicht’ van nabestaanden. Greene zelf reageerde dat ze sarcastisch was.

Greene is omstreden omdat ze grossiert in negatieve uitlatingen over Afro-Amerikanen, moslims en George Soros. Zo noemde ze in 2018 de verkiezing van twee islamitische Democratische Afgevaardigden een ‘islamitische invasie’. Ook suggereerde ze dat multimiljardair George Soros, zelf Joods, in de Tweede Wereldoorlog Joden had verraden aan de nazi’s. Tevens noemde ze zwarte Amerikanen ‘slaven van de Democratische Partij’.

Bovendien is Greene een aanhanger van de in alt-rechtse kringen populaire QAnon-complottheorie. De theorie behelst grofweg dat in de Verenigde Staten een ‘deep state’ bestaat die Donald Trump en zijn aanhangers bestrijdt.

Onder de aanwezigen in New York bevonden zich, naast Greene en Roos, ook Peter Brimelow, de oprichter van de anti-immigratiewebsite VDare, dat artikelen van wit-nationalisten publiceert. Ook aanwezig was Jack Posobiec, een politiek commentator die de PizzaGate-samenzweringstheorie promootte. Deze theorie behelst dat Hillary Clinton en democratische elites een kindersekshandel runden vanuit een pizzeria in Washington.

Verder waren uiterst rechtse politici uit Europa aanwezig in New York: de Duitse Europarlementariër Nicolaus Fest van Alternative für Deutschland; de Oostenrijkse politicus en ex-presidentskandidaat Gerald Grosz, oud-lid van de FPÖ en Harald Vilmsky, leider van de FPÖ-fractie in het Europees Parlement.

Roos, tot 2020 lid van FvD, bezocht eerder dit jaar een conferentie in Madrid van wat hij ‘conservatieve partijen’ noemde. Daar waren ook Marine le Pen en Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken, evenals premier Viktor Orbán en een politicus van de ultraconservatieve partij PiS, die in respectievelijk Hongarije en Polen de democratische rechtsstaat afbreken.

Volgens journalist Chris Aalberts hebben de mensen van JA21, een afsplitsing van FvD, jarenlang het extreme gedrag van Thierry Baudet goedgepraat. Met Rob Roos, die extreemrechtse bijeenkomsten bezoekt, begint JA21 gewoon overnieuw. ‘Hebben jullie eigenlijk wel iets geleerd?’ JA21 presenteert zich dan wel als een netjes en redelijk alternatief voor de VVD, maar Aalberts ziet Roos roet in het eten gooien.

‘Als je met rechtsextremisten als (…) Victor Orban op de foto gaat, zegt dat ook iets over jou. Dan zie je ze kennelijk als min of meer acceptabele gesprekspartners.’

- Advertentie -