7.7 C
Amsterdam

GL-politica: apart zitten mannen en vrouwen kan vorm van vrijheid zijn

Lees meer

Het gescheiden zitten van mannen en vrouwen bij de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs is óók een vorm van vrijheid. Dit zegt aankomend GroenLinks-politica Kauthar Bouchallikht in gesprek met NRC.

Ze gaf daar training als bestuurslid van de Europese moslimjongerenorganisatie FEMYSO, een koepelorganisatie waar Milli Görüs lid van is. Een foto met hoe zij dat doet, in een lokaal waarin mannen en vrouwen gescheiden van elkaar zitten, veroorzaakte eind vorig jaar veel ophef.

GroenLinks-partijleider Jesse Klaver nam daarna bij de NOS nadrukkelijk afstand van Milli Görüs: ‘Ik vind het een heel slecht idee om trainingen te geven bij dat soort organisaties’. ‘Hoe Milli Görüs bijvoorbeeld bijeenkomsten organiseert, mannen en vrouwen apart, dat vind ik niks’, zei Bouchallikht daarover, toen Trouw in november contact met haar opnam.

In een reactie op dat Trouw-interview liet Milli Görüs toen weten zich door Bouchallikht ‘voor de bus gegooid’ te voelen om ‘haar positie binnen de partij te verstevigen’. De kritiek leefde breder onder moslims. ‘Het lijkt alsof ze zich in een keurslijf laat duwen’, zei moslimvrouwenorganisatie Al Nisa tegen de Kanttekening.

Vandaag ontkent Bouchallikht tegen NRC dat het gescheiden zitten van mannen en vrouwen per se iets seksistisch is. ‘Als het gescheiden zitten dwingend was, dan was ik daar weggegaan. Dáár zit de grens. Maar ze kiezen er zelf voor. So be it. (…) Ik sta voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Áls mensen gedwongen worden zo te zitten, wijs ik dat af. Als ze ervoor kíezen om gescheiden te zitten, dan is dat een vorm van vrijheid.’

Vanaf het moment dat Bouchallikht op de GroenLinks-lijst opdook, kreeg ze veel kritiek. Volgens critici heeft Bouchallikht door haar werk voor FEMSYO banden met de Moslimbroederschap. De Telegraaf noemde haar ‘een wolf in schaapskleren’, wiens ontkenning over banden met de Moslimbroederschap juist binnen de tactiek van die organisatie zouden vallen.

Maar het aankomende Kamerlid noemt zichzelf een ‘intersectioneel feminist’, die strijdt voor ‘radicale gelijkwaardigheid’ en haar inspiratie uit de zwarte protestbeweging in Amerika haalt. Ze zegt tegen NRC dat er te weinig aandacht is voor haar activiteiten buiten FEMYSO, zoals het organiseren van een protestmars voor het klimaat.

‘Je kunt én langsgaan op conservatieve plekken zonder dat je er zelf achter staat én tegelijkertijd strijden voor allerlei rechten van onderdrukte groepen, voor emancipatie, voor het klimaat.’

Bouchalikht stond negende op de lijst van GroenLinks, dat bij de verkiezingen slechts acht zetels haalde. Maar omdat ze met 27.000 voorkeursstemmen de Tweede Kamer in werd gekozen, wordt ze morgen geïnstalleerd als parlementslid. De extreemrechtse groepering Pegida is van plan om tijdens haar beëdiging pal voor het Kamergebouw te protesteren.

- Advertentie -