12 C
Amsterdam

Gloria Wekker krijgt ‘Amnesty-leerstoel’ bij universiteit Gent

Lees meer

Op 23 maart reikt de Universiteit Gent de Amnesty International Leerstoel uit aan de Nederlandse wetenschapper Gloria Wekker. Zij krijgt deze vanwege haar ‘baanbrekende werk op het gebied van gender, seksualiteit, racisme, feminisme en kruispuntdenken’, aldus Amnesty België.

Het is de dertiende keer dat de Amnesty International Leerstoel toegekend wordt aan een persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de mensenrechten wereldwijd. Het betreft hier een symbolische leerstoel, niet een werkelijke academische post.

Wekker is emeritus hoogleraar Genderstudies aan de Universiteit Utrecht. Ze geldt als de belangrijkste academische stem in Nederland in het debat over racisme, gender en intersectionaliteit.

Wekker paste in haar boek Witte onschuld uit 2016 het concept ‘cultureel archief’ van de Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper Edward Saïd toe op het omgaan van mensen met een niet-witte huidskleur. In een lezing zal Wekker hier op 23 maart verder over spreken.

‘In het kort gaat het om de geschreven en ongeschreven manieren waarop leden van de dominante witte groep omgaan met mensen met een andere huidskleur. Via voorbeelden uit verschillende maatschappelijke terreinen, zoals educatie, gezondheid en de vaak ondoordachte manieren waarop we bepaalde domeinen organiseren, bv. in de wetenschap of in de media, laat ik de werking van het culturele archief zien’, zegt ze alvast op de Amnesty-site.

- Advertentie -