16.3 C
Amsterdam

Gloria Wekker verkozen tot ‘vrouw van het jaar’

Lees meer

Emeritus hoogleraar Glora Wekker (Universiteit Utrecht) is door het modetijdschrift Harper’s Bazaar verkozen tot een van de Nederlandse ‘vrouwen van het jaar 2022’. Dit meldt het blad zelf.

Wekker (72) is vooral bekend geworden met het boek ‘Witte Onschuld’ (2016) over racisme in Nederland. Geïnspireerd door het werk van de Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper Edward Saïd schrijft ze in dat boek over ‘het culturele archief’ van Nederland, waarin ze stelt dat 350 jaar aan imperialisme en kolonialisme niet zomaar verdwenen is.

Na de moord op George Floyd in 2020 werd dit boek weer zeer actueel, aldus Harper’s Bazaar. ‘Gloria loopt op de troepen altijd ver vooruit.’ Ze speelt sinds de jaren tachtig een grote rol in de opkomst van intersectioneel feminisme in Nederland, meldt het blad ook.

Wekker is een Surinaams-Nederlandse antropologe, die gespecialiseerd is in Genderstudies, Caribische studies en de bestudering van seksualiteit, etniciteit, postkolonialisme en de kritische rassentheorie. Ook is Gloria Wekker betrokken bij de politieke partij BIJ1.

De vrouwenverkiezing door Harper’s Bazaar kent dit jaar meerdere winnaars. Andere winnaars zijn onder meer Rusland-correspondent Iris de Graaf (NOS) en schrijver en actrice Nazmiye Oral.

- Advertentie -