16.2 C
Amsterdam

Gouverneur Istanbul verbiedt herdenking Armeense Genocide

Lees meer

De districtsgouverneur (vali) van Istanbul heeft een publieke Armeense herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Armeense Genocide verboden. De Turkse Mensenrechtenassociatie zal ter vervanging op dezelfde dag een persconferentie geven met de titel ‘Erken, Verontschuldig en Herstel’.  Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet.

Het event, georganiseerd door het Platform Herdenkingen 24 April, was gepland in Kadiköy, het Aziatische deel van Istanbul. Op 24 april 1915 (tijdens de Eerste Wereldoorlog) begon de Armeense genocide met de arrestatie van tweehonderd Armeense notabelen in Istanbul die later bijna allemaal zouden worden vermoord. Daarna zouden in een jaar tijd anderhalf miljoen Armeniërs, Assyriërs, Arameeërs en Pontische Grieken worden uitgemoord door het Jong-Turkse regime.

Het besluit van de gouverneur (die door de Turkse president Erdogan wordt benoemd) is in lijn met de toenemende repressie van minderheden, journalisten en activisten in Turkije sinds 2015, toen het vredesproces met de Koerdische PKK mislukte en een jaar later een mislukte couppoging plaatsvond. Sindsdien pakt de regering Erdogan bijna ieder met een afwijkend standpunt op, met name Koerden en Gülenisten die van ‘terrorisme’ worden beschuldigd.

De Turkse Mensenrechtenassociatie veroordeelt het verbod, meldt Bianet. Naast het bovengenoemde vervangende event van de mensenrechtenorganisatie op 24 april, vindt vanavond het debat ‘Genocide: Waarom is erkenning noodzakelijk?’ plaats, georganiseerd door het Platfrom ‘Stop Racisme en Nationalisme’ bij Nostalji Cafe (district Sisli).

- Advertentie -