10 C
Amsterdam

Grafschennis in Engeland: islamofobie of sjiietenhaat?

Lees meer

Onbekenden hebben het graf van een sjiitische moslim in de Engelse stad Blackburn geschonden. Waarom het graf is vernield is onduidelijk.

De grafsteen is van Syed Itrat Hussain, die in november 2002 overleed. Zijn zoon Naveed Hussain dacht aanvankelijk dat het graf was ingestort, maar is er nu van overtuigd dat het met opzet is gedaan. Een plaatselijke steenhouwer vertelde dat de grafsteen heel zwaar is, en pas stuk kan gaan als je die expres vernielt. ‘Het lijkt te zijn ingeslagen met een of ander voorwerp’, aldus Naveed Hussain.

Volgens Press TV gaat het om een daad van islamofobie. De Iraanse staatszender wijst met een beschuldigende vinger naar Britse racisten. Maar de vraag is of dit wel klopt. Het graf van Syed Itrat Hussain lag op een islamitische begraafplaats, en de graven van soennitische moslims zijn niet geschonden. Op de geschonden grafsteen staat bovendien een religieuze tekst, waarop ook de naam van Ali staat, de schoonzoon van de profeet Mohammed en vierde kalief in de islam. Ali wordt in het bijzonder door de sjiieten vereerd.

Ongeveer tien procent van de moslims wereldwijd is sjiiet. Sjiitische moslims worden in landen waar soennieten in de meerderheid zijn vaak gediscrimineerd. In Pakistan zijn sjiieten regelmatig het slachtoffer van geweld. Ook worden sjiieten vaak beschuldigd van blasfemie, waarop in Pakistan de doodstraf staat.

- Advertentie -