15.1 C
Amsterdam

Baudet ‘grapt’ op FvD-bijeenkomst over activisten ‘op hun bek slaan’

Lees meer

Activisten verstoorden gisteren een FvD-bijeenkomst in Utrecht met lawaai. Baudet zei daarop in een toespraak het jammer te vinden ‘dat we niet normaal Antifa’s op hun bek hebben kunnen slaan. Weet je, ‘t is gewoon echt raar.’

Tijdens de bijeenkomst hekelde Baudet de lockdown. Voor zo’n tweehonderd toehoorders besprak hij het niet ‘op hun bek hebben kunnen slaan’ van activisten in een rijtje met andere zaken die door corona niet meer kunnen, zoals het niet kunnen gaan naar restaurants en cafés.

De beelden zorgen voor ophef op sociale media. ‘Voor een parlementariër is dit natuurlijk onverdedigbaar’, twittert NRC-columnist Tom Jan Meeus.

‘En dan weglopen als een cabaretier je een spiegel voor je ranzige politiek houdt’, fulmineert journalist en Fries PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg op hetzelfde medium.

‘Dit is hoe rechtsextremistisch geweld eruit ziet’, vindt BIJ-kandidaat Rebekka Timmer. Dit hoort niet thuis in onze samenleving, laat staan in onze politiek.’

Andere twitteraars vinden dat Baudets ‘oproep tot geweld’ vergelijkbaar is met de zaak rond Akwasi, die vorig jaar tijdens een Black Lives Matter-demonstratie ‘ironisch’ zei Zwarte Piet te willen slaan.

Sommige twitteraars verdedigen Baudet. Het was slechts een grapje, zeggen zij, te merken aan zijn toon en glimlach op zijn gezicht toen hij het zei.

Van de politie moesten de activisten stoppen met lawaai maken, waarna zij hier ‘na enige dwang’ stilletjes gehoor aan gaven.

- Advertentie -