14.8 C
Amsterdam

Grapperhaus: ambtenaar mocht zich uitlaten over extreemrechts

Lees meer

Van minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid mocht onderzoeker Nikki Sterkenburg zich – hoewel ze ambtenaar is op zijn ministerie – publiekelijk uitlaten over extreemrechts, het onderwerp van haar recentelijk verschenen proefschrift. Dit schrijft Binnenlands Bestuur.

Grapperhaus (foto, rechts): ‘Ik hecht veel waarde aan vrijheid van meningsuiting én aan academische vrijheid.’ De minister gaf een reactie op de Kamervragen van Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie), die felle kritiek had op Sterkenburg.

In haar boek Maar dat mag je niet zeggen doet Sterkenburg verslag van een nieuwe generatie extreemrechtse activisten in Nederland, waaronder de wit-nationalistische studiegroep Erkenbrand. Enkele leden daarvan betuigen openhartig hun interesse in Forum voor Democratie.

FvD-Kamerlid Van Meijeren (foto, links) leverde tijdens een Tweede Kamerdebat in juni felle kritiek op Nikki Sterkenburg, die hij betitelde als extreemlinkse activist. Hij zei het een schande te vinden dat zij werkzaam was bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Zijn kritiek komt ook terug in Kamervragen. Volgens Van Meijeren is Sterkenburg werkzaam als ambtenaar onder de verantwoordelijkheid van Grapperhaus.

De minister antwoordt dat Sterkenburg haar uitspraken heeft gedaan in de rol van onderzoeker. ‘Om onduidelijkheid hierover te voorkomen is eveneens vermeld dat deze onderzoeker binnen het departement niet betrokken is bij dit onderwerp, om zo nogmaals te expliciteren dat de rollen als ambtenaar en onderzoeker gescheiden zijn’, aldus de minister.

Haar optreden in de media had Sterkenburg vooraf gemeld, zegt Grapperhaus. En omdat ze zich in het interview als onderzoeker presenteert houdt ze zich ook aan de Ambtenarenwet.

Grapperhaus voegt toe dat de conclusies uit het onderzoek van Sterkenburg bevestigen het beeld bevestigen dat de NTCV al langere tijd heeft over het gevaar van extreemrechts.

- Advertentie -