12.8 C
Amsterdam

Grensregio’s gaan samen de strijd aan tegen uitbuiting arbeidsmigranten

Lees meer

Nederlandse uitzendbureaus in de grensregio’s laten Oost-Europese arbeiders in ons land werken, maar ze krijgen net over de grens in Duitsland onderdak, om Nederlandse inspecties te vermijden. Vier partijen hebben daarom de handen ineen geslagen, om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan.

De huisvesting in Duitsland is bar slecht, en arbeidsmigranten betalen ook nog eens woekerprijzen voor hun plekje. Huurders moeten tussen de 380 en 420 euro betalen voor overnachting. Ze krijgen hiervoor een bed en een kamer, die met vele anderen moet worden gedeeld.

De Nederlandse inspecties kunnen tegen deze uitbuiting weinig doen, want de gastarbeiders wonen in Duitsland. Om die reden hebben vier partijen – de gemeente Enschede, EUREGIO, Kreis Borken en de gemeente Oost Gelre – besloten om samen te werken, om zo efficiënter te kunnen optreden tegen uitbuiting.

‘Aan beide kanten van de grens zijn te veel versnipperde verantwoordelijkheden’, vertelt Elisabeth Schwenlow van Kreis Borken aan RTV Oost. Om dit euvel te verhelpen gaan alle betrokken instanties in Nederland en Duitsland met elkaar om de tafel, om zo misstanden sneller aan te kunnen pakken.

In Overijssel werken ongeveer vijfduizend Oost-Europese gastarbeiders, vooral Roemeniërs, maar ook Polen en Bulgaren. Met het grensoverschrijdende project is 270.000 euro gemoeid. Het project zal twee jaar duren.

- Advertentie -