15.6 C
Amsterdam

Greta Thunberg: ‘Geen klimaatrechtvaardigheid op bezet gebied’

Lees meer

Bij de grootste klimaatmars ooit in Nederland, meer dan 85.000 mensen liepen zondag mee in Amsterdam, ontstond op het podium onenigheid tussen klimaatactivisten vanwege het betrekken van de oorlog in Gaza. Zo rukte een man de microfoon uit de hand Greta Thunberg, toch wel het boegbeeld van de klimaatbeweging, nadat ze pro-Palestijnse uitspraken deed.

‘Ik ben hier voor een klimaatdemonstratie, niet voor politieke meningen’, zei de zichtbaar gefrustreerde man. Hij werd snel door andere activisten van het podium verwijderd. ‘Kalmeer, kalmeer’, riep Thunberg hem en anderen nog toe. Vanuit de menigte wordt intussen ‘Geen klimaatrechtvaardigheid op bezet gebied’ geschreeuwd, waar Thunberg, die een Palestijnse sjaal omhad, na een paar tellen enthousiast aan meedeed.

Op sociale media distantieert hoogleraar Jan Rotmans zich van de klimaatbeweging vanwege de pro-Palestijnse koers. ‘Zeer onverstandig als de klimaatbeweging de pro-Palestijnse weg inslaat. Klimaat en de kwestie Israël-Palestina zijn wezenlijk verschillend. Ik zal me er in elk geval openlijk en publiekelijk van distantiëren,’, aldus Rotmans.

De antropoloog Martijn Dekker van de UvA is het daarmee oneens. ‘Heeft u ooit ook maar iets gelezen over klimaat (en de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis en hoe de gevolgen veel heftiger zijn voor de mensen die onderdrukt worden) en het Midden-Oosten?’, vraagt hij aan Rotmans en noemt het publiekelijke distantiëren ‘misdadige onwetendheid’.

Er is al langer heibel binnen de klimaatbeweging over de oorlog in Gaza. Zo vielen velen over Extinction Rebellion, toen zij een Palestijnse vlag projecteerden op de Euromast in Rotterdam.

De politieke partij BIJ1 schaart zich in ieder geval achter de pro-Palestijnse activisten binnen de klimaatbeweging. Op sociale media hebben ze een verklaring gedeeld na het incident met Thunberg.

‘Wij zetten ons af tegen elke boodschap die stelt dat de klimaatcrisis los zou staan van de strijd voor de Palestijnen. De klimaatcrisis is óók een koloniale crisis. Koloniaal geweld heeft in verschillende landen in het mondiale zuiden geleid tot grootschalige ecologische schade, en ook Israël maakt zich hier structureel schuldig aan’, aldus BIJ1.

- Advertentie -