Turkije is boos op Griekenland, dat de omvorming van de Hagia Sophia in Istanbul tot een moskee ‘bedroevend’ noemt.
De omvorming van de Hagia Sophia tot een moskee en enkele aanpassingen aan de poort ‘zijn triest voor iedereen die de geschiedenis respecteert’, twitterde de Griekse minister van Buitenlandse Zaken eergisteren, op 29 mei.
Die datum lijkt niet toevallig. Op 29 mei 1453 veroverden de Turken Constantinopel, het huidige Istanbul. De Haga Sophia-kerk werd een moskee en bleef dat tot 1934, toen het gebouw in een museum werd veranderd. In 2020 maakte president Erdogan van de Hagia Sophia weer een moskee.
Turkije reageert in een serie tweets op de Griekse minister. ‘Wie verlangt naar duizend jaar geleden, laat duidelijk zien wie expansionistisch is en een obstakel voor vrede’, aldus het ministerie van Defensie.
Sinds de Griekse onafhankelijkheidsoorlog (1821-1830) dromen nationalistische Grieken van het herstel van het Byzantijnse Rijk met Constantinopel als hoofdstad, het zogenoemde Megali Idea (Grieks voor ‘Grote Idee’).
Het Turkse ministerie van Defensie wijst erop dat de Haga Sophia sinds 1453 onder bescherming van Turkije staat. Ook wijst het ministerie de Grieken op hypocrisie omdat moskeeën in Griekenland zouden worden gesloopt of een andere bestemming krijgen.
De Turkse beslissing om van de Hagia een moskee te maken, ‘kwetst degenen die dit grote symbool van het christendom beschouwen als deel van de gehele menselijkheid en als werelderfgoed’, zei de Griekse president al in 2020.