11.3 C
Amsterdam

Grieks-Turkse grens: nog eens 7 migranten blijken doodgevroren

Lees meer

De bevroren lichamen van nog eens zeven migranten zijn ontdekt bij de Turkse plaats Edirne, dicht bij de Griekse grens. Dat meldden Turkse functionarissen gisteren. Hiermee komt het totale aantal doden dat in een paar dagen is gevonden op negentien. Woensdag werden ook al twaalf lichamen ontdekt.

Door deze vondsten lopen de spanningen tussen Griekenland en Turkije verder op. Turkije, dat Griekenland al langer beschuldigt van het illegaal terugduwen van migranten, zegt dat de Grieken ook deze migranten hebben laten sterven in de winterkou.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken plaatste woensdag wazige foto’s van gedeeltelijk naakte lichamen, die langs de kant van de weg lagen. Hij beweerde dat ze ‘van hun kleding en schoenen waren ontdaan’ door Griekse grenswachten en daarna zijn teruggeduwd.

Griekenland noemt de Turkse versie van de gebeurtenissen ‘volslagen onzin’ en ‘valse propaganda’. ‘Deze migranten hebben de grens nooit gehaald’, stelt de Griekse minister van Migratie.

Griekenland ontkent stelselmatig alle aantijgingen van het terugduwen van migranten. Het land beweert op zijn beurt dat Turkije een oogje dichtknijpt en migranten ondanks de migrantendeal met de EU illegaal de grens laat overgaan. De Turkije-deal houdt in dat de EU miljarden euro’s aan hulp aan Ankara verstrekt, als Turkije belooft alle migranten op te vangen.

Ylva Johansson, commissaris voor Binnenlandse Zaken van de EU, zegt dat ze ‘een beetje is geschrokken’ en dat er nader onderzoek moet komen.

- Advertentie -