3.8 C
Amsterdam

Griekse archeologen slaan alarm: ‘Unesco moet Hagia Sophia redden’

Lees meer

De toekomt van de Hagia Sophia in Istanbul ziet er slecht uit. Dat schrijft de Griekse Vereniging van Archeologie in een brief aan Unesco, het orgaan van de Verenigde Naties dat zich buigt over het werelderfgoed. 

Sinds de voormalige Byzantijnse kathedraal weer is veranderd in een moskee, in 2020, raakt het historische gebouw beschadigd door onzorgvuldigheid, schrijft de vereniging.

Het gebouw zou helemaal niet zijn ingericht voor duizenden moslims die er elke vrijdag komen bidden. Zo zijn de houten luiken van de keizerlijke poort beschadigd, worden fonteinen en poorten gebruikt voor de schoenen, die uitmoeten voor het gebed, en zijn marmeren platen beschadigd door het gebruik van veel te zware schoonmaakmachines.

De Griekse Vereniging voor Archeologie maakt zich vooral zorgen over het lot van de christelijke mozaïeken. Die mogen niet zichtbaar zijn als op vrijdag wordt gebeden en worden bedekt met doeken.

De archeologen denken dat Turkije niet geeft om deze historische schatten. Sinds de Hagia Sophia in een moskee is veranderd, zijn archeologen er niet meer welkom. Ook zou Turkije zich niet houden aan de opgelegde conserveringsregels die door Unesco werden opgelegd.

De Grieken vragen daarom Unesco ‘om krachtig in te grijpen om de huidige situatie te keren, die alleen risico’s met zich meebrengt voor de Hagia Sophia, het hart van de historische gebieden van Istanbul, een eigendom dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat’.

De Byzantijnse kathedraal, bijna duizend jaar lang de grootste kerk ter wereld, veranderde in 1453 in een moskee toen de Turken de stad veroverden. In 1934 veranderde Mustafa Kemal Atatürk de moskee in een museum, maar dat is in 2020 door president Erdogan weer teruggedraaid.

- Advertentie -