13.2 C
Amsterdam

‘Griekenland ziet Frontex-tolk aan voor migrant, duwt hem naar Turkije’

Lees meer

De Griekse kustwacht heeft een Afghaanse tolk van Frontex, het Europese grensagentschap, samen met een groep asielzoekers gewelddadig naar Turkije geduwd. Dit beweert de tolk zelf tegen the New York Times.

De tolk zegt dat hij en vele andere mensen – migranten – werden vastgezet, geslagen en uitgekleed.

‘De politie heeft onze telefoons, geld en documenten in beslag genomen. Daarna werden we in een soort warenhuis met honderd anderen gestopt (waaronder vrouwen en kinderen) en daarna over de rivier Evros gestuurd naar Turkije.’

Het verhaal bevestigt vele rapporten van mensenrechtengroepen, die al langer stellen dat de Griekse autoriteiten massaal en gewelddadig asielzoekers oppakt en terugduwt naar Turkije, overigens met medeweten van Frontex.

Dit verhaal brengt Griekenland en de EU in verlegenheid, omdat de tolk een legale EU-resident is in dienst van Frontex, het grensagentschap van de Europese Unie.

De Afghaanse tolk zegt tegen the New York Times bewijs van de pushback naar het agentschap te hebben opgestuurd. Ook heeft hij een klacht ingediend, die Europese vertegenwoordigers hebben bevestigd. Hij blijft anoniem vanwege veiligheidsoverwegingen.

‘De EU die voornamelijk de andere kant opkijkt over het misbruik richting migranten, wordt nu gedwongen om het probleem te confronteren’, concludeert the New York Times.

- Advertentie -