Onder de hashtag #CiplakAramayaSessizKalma (‘Zwijg niet over fouilleren’) protesteren Turkse activisten tegen seksuele intimidatie tijdens het fouilleren door de politie. Hieronder vallen ook vrouwen die hier in de gevangenis of op het politiebureau zelf slachtoffer van waren geweest.
De campagne op social media is om bewustwording onder het publiek te creëren over het probleem van seksueel misbruik tijdens het fouilleren. Oppositiepartij HDP kaartte het probleem aan in het Turkse parlement en startte de social mediacampagne.
‘Strip-searches moeten een protocol volgen. Maar wat we zien is dat ze willekeurig zijn en een middel tot onderwerping zijn geworden. Er zijn berichten over vrouwen die recentelijk zijn bevallen en die tijdens hun menstruatiecyclus zijn uitgekleed,’ aldus de HDP. ‘We hebben zelfs gehoord dat peuters en baby’s worden uitgekleed en dat bewakers in hun luiers zoeken.’
Volgens het protocol mogen alleen in uitzonderlijke gevallen mensen worden uitgekleed, bijvoorbeeld wanneer er aanwijzingen zijn dat de persoon drugs in of op het lichaam meesmokkelt. In zulke gevallen moet het fouilleren zo snel mogelijk worden uitgevoerd, zonder de persoon te vernederen.
Naast seksuele intimidatie maakt de Turkse politie zich ook soms schuldig aan foltering. De afgelopen vijf jaar is het aantal incidenten fors gestegen, aldus Human Rights Watch.