De pro-Israëlische denktank Middle East Media Research Institute (MEMRI) vreest dat de Turkse president Erdogan via Pakistan een atoombom probeert te bemachtigen.
Tegen leden van zijn AKP-partij zei Erdogan eind 2019: ‘Sommige landen hebben raketten met kernkoppen, niet één of twee. Maar [ze vertellen ons] dat we ze niet kunnen hebben. Dit kan ik niet accepteren.’
Het enige islamitische land met een atoombom is Pakistan. Turkije en Pakistan hebben goede banden. MEMRI vermoedt dat Erdogan via Pakistan aan een atoomwapen probeert te komen.
MEMRI baseert zich op kritische verhalen in de Indiase media, die berichtten over een ‘duivels plan’ van Turkije om aan kernwapens te komen. In Pakistan zou er steun zijn voor dit plan, en hoge Turkse en Pakistaanse militairen zouden hierover hebben gesproken op een topontmoeting op 22 en 23 december in Ankara.
Daarnaast zouden er in Rusland veel Turkse studenten rondlopen, die zich verdiepen in nucleaire technologie. Ook importeren Turkse bedrijven voor Pakistan onderdelen om atoomwapens te maken uit Europa. Bovendien zou Turkije een aanzienlijk aantal centrifuges kunnen bezitten, die nodig zijn om uranium te verrijken.
MEMRI’s zorgen worden gedeeld door de Amerikaanse non-proliferatieanalist John Spacapan. Ook hij wijst op de speech die Erdogan in 2019 hield voor de AKP, maar ook op het feit dat Turkije kerncentrales aan het bouwen is. Dit is volgens Spacapan een manier om aan atoomtechnologie te komen, die nodig is om een atoombom te maken.
Ook de nauwe politieke en militaire samenwerking tussen Turkije en Pakistan baart de non-proliferatieanalist zorgen. Turkije en Pakistan hielpen Azerbeidzjan in de recente oorlog tegen Armenië om Nagorno-Karabach.
Er zijn op dit moment negen landen met kernwapens: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël, India, Pakistan en Noord-Korea.