19.1 C
Amsterdam

Groene Europarlementariër: ‘slecht gereguleerde media’ triggeren ‘islamofobie-probleem’

Lees meer

Het is tijd om te erkennen dat Europa een ‘islamofobie-probleem’ heeft, stelt de Groene Europarlementariër Magid Magid. Volgens de Brit komt dit mede door ‘slecht gereguleerde media’.

Magid schrijft dit op de website Euractiv. Naast media – welke noemt hij niet – geeft hij ook ‘agenda-gedreven denktanks’ de schuld van oprukkende moslimhaat in Europa.

Hij noemt dat in Frankrijk moslimhaat-incidenten in één jaar met 52 procent zijn gestegen en in Oostenrijk zelfs met 64 procent. Ook verwijst hij naar incidenten rond Nederlandse moskeeën, waar door extreemrechtse daders varkenskoppen zijn geplaatst.

Maar het blijft niet bij dit soort acties, zegt Magid. Mainstream politieke leiders zouden deze moslimhaat langzaam maar zeker overnemen.

Zo citeert hij de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die in 2018 migratie ‘de moeder van alle problemen’ noemde. Tevens laakt hij Ursula von de Leyen, de nieuwe Europese Commissie-voorzitter: die zou meer willen doen aan antisemitisme dan aan moslimhaat.

Magid: ‘Politici en journalisten demoniseren moslims op dagelijkse basis. Islamofobie is een conventioneel, mainstream standpunt geworden, zoals Euroscepsis of tegen abortus zijn. Het is niet langer verborgen in de hoek van de kroeg of het internet – het loopt straal door de gangen van de macht, met een mooi pak aan.’

De Groene Europarlementariër zegt dat hij een speciale ‘islamofobie-werkgroep’ aan het opzetten is. Ook verlangt hij van de Europese Commissie dat deze met concrete maatregelen komt tegen moslimhaat. Of het reguleren van de media daar ook bij hoort, dat vermeldt Magid niet.

- Advertentie -