10.1 C
Amsterdam

Groenlandse vrouwen eisen compensatie voor gedwongen geboortebeperking

Lees meer

Een groep inheemse vrouwen uit Groenland eist compensatie van de Deense regering, vanwege een campagne voor onvrijwillige geboortebeperking. Dit bericht de BBC.

Minstens 4.500 inheemse vrouwen, waaronder tienermeisjes, kregen in de jaren zestig een spiraaltje ingebracht. De Deense regering wilde zo het geboortecijfer onder de inheemsen beperken. Groenland, nu een semi-soeverein eiland, was tot 1953 een kolonie van Denemarken.

Vorig jaar onthulde een podcast van de Deense omroep DR dat het om een grote campagne ging. Tussen 1966 en 1970 werden spiraaltjes ingebracht bij inheemse vrouwen, sommigen van hen waren amper 13 jaar oud, terwijl ze hiervoor geen toestemming hadden gegeven. De Groenlandse regering schat dat eind 1969 zo’n 35 procent van de vrouwen die mogelijk kinderen had kunnen krijgen een spiraaltje had gekregen.

Op dit moment doet een commissie, opgericht door de Deense en Groenlandse regering, onderzoek naar dit schandaal. De 67 inheemse vrouwen willen de resultaten van het onderzoek echter niet afwachten en eisen nu compensatie.

‘We worden ouder. De oudsten onder ons, bij wie in de jaren zestig een spiraaltje werd geplaatst, zijn geboren in de jaren veertig en naderen de tachtig. We willen nu actie ondernemen.’

- Advertentie -