14 C
Amsterdam

GroenLinks eist uitleg over mogelijke uitzetting Amsterdamse Daniel (19)

Lees meer

GroenLinks stelt vandaag raadsvragen over de dreigende uitzetting van de 19-jarige Daniel Butler uit Amsterdam. De lokale afdeling van de partij noemt de kwestie ‘afschuwelijk en inhumaan’.

Hoewel Daniel geboren en getogen Nederlander is, is hij niet ver verwijderd van uitzetting naar de Dominicaanse Republiek. Dit meldden Amsterdamse media gisteren.

Zijn ouders komen daar vandaan, maar zitten tegenwoordig elders in het buitenland. Zelf woont Daniel bij zijn oma in Amsterdam.

Dat Daniel niet beschikt over een Nederlandse nationaliteit kwam twee weken geleden aan het licht. Hij wilde een paspoort, dat hij nooit heeft gehad, aanvragen vanwege zijn studie.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg hier melding van en nodigde Daniel uit voor een gesprek. Op aanraden van zijn advocaat ging hij niet op de uitnodiging in. Alsnog werd hij hierop opgepakt.

Sindsdien wacht Daniel in vreemdelingendetentie in Rotterdam tot zijn zaak. Die wordt in februari behandeld. Meer dan twaalfduizend mensen hebben inmiddels hun naam gezet onder een petitie om Daniel hier te houden.

Raadslid Femke Roosma van GroenLinks liet via Twitter weten vandaag vragen te stellen over hoe Daniel weer uit de gevangenis komt en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Roosma: ‘Echt absurd dat iemand die in Nederland geboren en getogen is en die al zo lang meedraait in de samenleving, niet alleen met uitzetting bedreigd wordt, maar ook in de gevangenis wordt gezet. Dat vind ik heel erg.’

- Advertentie -