14.1 C
Amsterdam

GroenLinks Utrecht: lintjesregen moet diverser

Lees meer

GroenLinks Utrecht wil dat meer vrouwen en personen van kleur een koninklijke onderscheiding krijgen. GroenLinks-raadslid Melody Deldjou Fard heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

Elk jaar vindt in april de zogenoemde lintjesregen plaats en krijgen burgers met bijzondere verdiensten voor de maatschappij een koninklijke onderscheiding. Dit jaar kregen 31 Utrechters zo’n onderscheiding. Het viel Deldjou Fard op dat er onder hen maar weinig mensen waren met een diverse culturele achtergrond, en ook dat vrouwen waren ondervertegenwoordigd.

GroenLinks wil dat de lintjesregen meer divers wordt, en vraagt het Utrechtse college van burgemeester en wethouders om inzicht te geven in hoeveel procent van de lintjes dit jaar naar Utrechters van kleur en vrouwen is gegaan. Ook moet de gemeente meer voorlichting geven aan diverse verenigingen, dat ze mensen kunnen opgeven die in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding.

Dit jaar kreeg de 35-jarige zwarte activist Mitchell Esajas, directeur van The Black Archives in Amsterdam, een lintje van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Dit schoot enkele mensen die een lintje hadden gekregen in het verkeerde keelgat, omdat ze van mening waren dat Esajas geen lintje verdiende. Ze besloten daarom hun lintje terug te sturen uit protest. Esajas kreeg ook honderden racistische berichten van mensen die het oneens waren met zijn koninklijke onderscheiding.

- Advertentie -