13.9 C
Amsterdam

Groningen cancelt stille tocht als voorzorgsmaatregel

Lees meer

Dit jaar wordt er geen stille tocht gelopen tijdens de Kristallnachtherdenking in Groningen. Dit vanwege mogelijke bedreigingen, schrijft het Dagblad van het Noorden.

‘We hebben geen enkele aanwijzing dat er iets zou gaan gebeuren maar we willen geen risico nemen en hebben daarom besloten de tocht, die gepland stond op 5 november, af te gelasten’, aldus Geert Volders, directeur van de Synagoge aan de Folkingestraat.

Samen met onder andere de Joodse Gemeente Groningen organiseert Volders al jaren de herdenking van de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938, toen in nazi-Duitsland tal van synagoges en Joodse bezittingen werden verwoest en Joden werden mishandeld en vermoord.

De tocht gaat niet door, omdat Volders niet wil dat het als een demonstratie wordt gezien ‘voor welke kant dan ook’. Het zou volgens hem zo opgevat kunnen worden en dan kunnen zich ‘problemen voordoen’. ‘En nogmaals, dat willen we niet. Vergeet ook niet dat de organisatie in handen is van vrijwilligers. Ook daarom nemen we geen risico’, aldus Volders tegen het Dagblad van het Noorden.

De lezing gaat wel door. Die wordt dit jaar gegeven door Manja Pach, die opgroeide ‘tussen de brokstukken van een Joodse familie’ en aan de wieg stond van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Etty Hillesum Centrum in Deventer.

- Advertentie -