14 C
Amsterdam

Groot-Brittannië verbiedt twee neonazi-groeperingen

Lees meer

De Britse Sonnenkrieg Division en het System Resistance Network stonden al langer te boek als beruchte neonazi-organisaties. Vanaf nu merkt de overheid ze aan als illegale terroristische organisaties, aldus de Britse krant the Guardian.

Wie toch lid wordt van de extreemrechtse Sonnenkrieg Division, die kan worden bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf. De Britse overheid heeft daarnaast besloten dat de System Resistance Network de voortzetting onder een nieuwe naam is van de al verboden neonazi-organisatie National Action.

Vorige zomer belandden twee tieners die actief waren voor de Sonnenkrieg Division in de gevangenis. Ze hadden opgeroepen om prins Harry aan te vallen vanwege zijn huwelijk met de donkere Meghan Markle. Ook wensten ze witte vrouwen die daten met zwarte mannen ‘de galg’ toe en verheerlijkten ze Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar die in 2011 op het eiland Utøya 69 linkse jongeren doodschoot.

De timing van het Britse verbod is opmerkelijk. Nog geen week geleden vond in het Duitse Hanau een extreemrechtse aanslag op moslims plaats, waarbij negen mensen omkwamen. Dader Tobias Rathjen (43) publiceerde een manifest waarin hij zijn terroristische daden verdedigde, net als de extreemrechtse terroristen Anders Breivik (Utøya, Noorwegen) Brenton Tarrant (Christchurch, Nieuw-Zeeland) en Patrick Crusius (El Paso, Texas).

- Advertentie -