De Centrale Moskee van Keulen, de grootste moskee van Duitsland, mag voortaan op vrijdagmiddag de oproep tot gebed met luidsprekers over de stad verspreiden. Dit heeft de gemeente met de Turks-Duitse moskee afgesproken, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera.
Alle 35 moskeeën in Keulen, waaronder de Centrale Moskee, mogen op vrijdagen tussen twaalf uur en drie uur de oproep tot het gebed maximaal vijf minuten laten horen. Het gaat om een experiment van twee jaar, schrijft al Jazeera.
Burgemeester Henriette Reker noemt de stap ‘een teken van respect’.
De Centrale Moskee is het hoofdkwartier van DITIB, de Duitse tak van het Turkse religieuze orgaan Diyanet. De meeste DITIB-imams worden in Turkije opgeleid en benoemd, om vervolgens naar Duitsland te worden gestuurd.
De Turkse president Erdogan wijdde de moskee in 2018 in. DITIB vergat toen wel Henriette Reker, die toen ook burgemeester van de stad was, uit te nodigen. Critici meenden hier het bewijs in te zijn, dat er in Duitsland een parallelle Turks-islamitische samenleving aan het ontstaan was. Reker verweet DITIB toen ‘een gebrek aan respect’.
Toen in 2007 met de bouw van de moskee werd begonnen, organiseerden activisten een protestmars tegen het ‘gevaar’ van ‘islamisering’.