2.2 C
Amsterdam

Gülensympathisanten demonstreren in Straatsburg

Lees meer

Meer dan duizend sympathisanten van de Gülenbeweging, voornamelijk vluchtelingen uit Turkije, protesteerden gister voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Ze willen ‘gerechtigheid’ voor mensen die na de couppoging in 2016 zijn opgepakt en al meer dan acht jaar in de gevangenis zitten. Dit schrijft de nieuwssite Turkish Minute.

‘We proberen de stem van diegenen te zijn wiens stem is afgepakt in Turkije’,  zegt de voormalige NBA-basketballer Enes Kanter Freedom, die zelf op de terreurlijst van Turkije staat (met een beloning van tien miljoen Turkse lira, 387.000 euro) vanwege zijn banden met de Gülenbeweging.

Hij eist specifieke actie van het Hof tegen mensenrechtenschendingen die gericht zijn op de sympathisanten van de Gülenbeweging.

Beeld:The Peaceful Actions Platform

De demonstranten beschuldigden het Hof van het draineren van lopende zaken die Gülensympathisanten hebben aangespannen tegen mensenrechtenschendingen in Turkije. De menigte liep naar het justitiegebouw in Straatsburg en scandeerde slogans als ‘EHRM, stop het onrecht in Turkije’ en ‘Uitgesteld recht is ontkend recht’.

Ook Jeremy Corbyn, voormalig leider van de Britse Labour Party was van de partij. Hij hield een toespraak waarin hij het ‘onrechtmatige ontslag en de arrestatie van ambtenaren, leraren, politieagenten, journalisten en advocaten door de Turkse regering’ hekelde. Ook benadrukte hij het belang van het opkomen voor de rechten van etnische minderheidsgroepen, zoals de Koerden en Armeniërs, en riep op tot internationale solidariteit om mensenrechten en democratie te bevorderen.

- Advertentie -