14.4 C
Amsterdam

Gündogan (Volt): pets op de billen uiting van ‘Turkse passie’

Lees meer

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan wijt haar soms excentrieke – en volgens klagende partijmedewerkers grensoverschrijdende – gedrag deels aan haar ‘Turkse passie’. Dat zegt ze tegen NRC. Gündogan zou medewerkers van Volt, mannen en vrouwen, onder meer seksueel hebben geïntimideerd.

De kwestie-Gündogan heeft Volt in een diepe crisis gestort. De partij, die zich richt op jonge en hoogopgeleide kiezers, zou een geduchte concurrent voor D66 worden bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar nu is Volt in de peilingen gekelder. Vorige week oordeelde een rechter dat Volt dat de schorsing van Gündogan als fractielid onterecht was.

Critici van Volt speculeerden er op los. Sommigen meenden dat de partijtop Gündogan, die het laatste jaar veel meer in de media was dan partijleider Laurens Dassen, aan de kant zou willen zetten.

NRC publiceerde vandaag een reconstructie, waarin de klagers aan het woord komen. Medewerkers verwijten Gündogan onder meer seksueel overschrijdend gedrag.

Zo zou ze een vrouwelijke medewerker, die op dat moment nog maar zeventien jaar was, op de billen hebben geslagen. Ook zou ze tegen twee andere – mannelijke – medewerkers hebben gezegd dat ze seks met hen wilde.

Gündogan geeft toe dat ze een medewerker op de billen heeft geslagen, maar dat deze tik amicaal was en zonder seksuele bijbedoelingen, aldus NRC. Ze noemt zichzelf ‘aanrakerig’, wat een voortvloeisel zou zijn van haar ‘Turkse passie’.

Het lijkt er nu op dat Gündogan binnenkort alsnog uit de Volt-fractie zal worden gezet. Partijleider Laurens Dassen twittert dat hij ‘heel erg geschrokken’ is van de verhalen in NRC.

‘Verdrietig en vreselijk dat mensen zich zo onveilig hebben gevoeld. Dat er aangiftes tegen 13 melders liggen is bizar. Dit gedrag past niet binnen onze cultuur. Melders zijn bang en we gaan er alles aan doen om te helpen.’

Journalist en Volt-watcher Chris Aalberts is kritisch over de NRC-reconstructie. Hij zegt dat er ook mensen zijn met andere interpretaties, maar dat zij niet aan bod zijn gekomen in dit verhaal.

‘Eigenlijk wist iedereen dat er problemen waren en niemand deed er wat aan. Maar diezelfde mensen lopen nu wel leeg in de NRC. De vraag blijft: waarom, anders dan wraak, revanche, etc. Bij een nette partij had men onderling afscheid genomen vanwege verstoorde verhoudingen.’

 

- Advertentie -