14.7 C
Amsterdam

Haags onderzoek: moslimpartijen profiteren van stemmen per volmacht

Lees meer

Vooral islamitische partijen profiteren van stemmen per volmacht. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West. Op plekken waar veel werd gestemd per volmacht kregen moslimpartijen bij de Haagse raadsverkiezingen van 2018 soms wel zes keer zo veel stemmen binnen als normaal.

Stemmen per volmacht is onder vuur komen te liggen, nadat NRC de partij van ex-PVV’er Richard de Mos in verband bracht met stembusfraude. Atilla Akyol, de Turks-Nederlandse lijstduwer op de lijst van Hart voor Den Haag/Groep de Mos zou 150 euro betalen aan iedereen die twintig stempassen leverde.

Critici zeggen dat stemmen per volmacht een Turkse, islamitische gewoonte is. Ouderen geven hun kinderen vaak de volmacht om voor hen te stemmen. Dit klopt, stelt Omroep West nu. Islam Democraten, Nida en de Partij voor de Eenheid kregen vijf tot zes keer zo veel stemmen binnen bij stembureaus waar veel met volmacht werd gestemd.

Volgens Omroep West bewijst dit niet dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos zich niet schuldig heeft gemaakt aan stemfraude, maar wel dat per volmacht stemmen een fenomeen is dat vooral voorkomt in buurten met veel islamitische inwoners.

Adeel Mahmood van Nida verdedigt zijn partij door te stellen dat Nida actief campagne voert om het lage opkomstpercentage in islamitische buurten op te krikken. Moslims die normaal niet stemmen geven volmacht aan hun familieleden, die dan dikwijls stemmen op een islamitische partij.

- Advertentie -