13.1 C
Amsterdam

Haagse Islam Democraten: weg met termen ‘westers’ en ‘niet-westers’

Lees meer

De Haagse partij Islam Democraten wil dat de gemeente stopt met het gebruik van de termen ‘westers’ en ‘niet-westers’, bericht Omroep West. Het onderscheid zou kolonialistisch zijn.

Eerder deze week kondigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de termen ‘westers’ en ‘niet-westers’ niet meer te gebruiken. Het onderscheid zou niet goed onderbouwd zijn en wordt bovendien door sommigen als stigmatiserend ervaren.

De Islam Democraten vindt dat de gemeente Den Haag in navolging van het CBS de termen ook in de ban moet doen, zoals eerder ook de termen ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’ in de ban zijn gedaan.

‘We moeten stoppen met de tweedeling van onze samenleving, zodat we allemaal Nederlanders kunnen en mogen zijn’, aldus Nur Icar van de Islam Democraten. ‘Vele Hagenaars zijn hier geboren en getogen, maar worden continu bestempeld als niet-westers of als allochtoon. Terwijl hun geboorteplaats en toekomst in Nederland ligt en zij volwaardige Hagenaars zijn.’

De term ‘niet-westers’ betekent volgens Icar dat je hier eigenlijk niet thuishoort. ‘Dit werkt discriminatie en segregatie alleen maar in de hand. We moeten stoppen met containerbegrippen die voor tweedeling zorgen.’ Alleen voor sommige medische onderzoeken zouden de begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’ wat Icar betreft nog mogen worden gebruikt.

- Advertentie -