14.9 C
Amsterdam

Haagse politie deelt koffie uit aan bezoekers salafistische moskee

Lees meer

De fracties van PVV, Hart voor Den Haag en de VVD in de Haagse gemeenteraad hebben een rondvraag geagendeerd over de Eid-viering rondom de salafistische As Soennah-Moskee.

Woensdag vierden moslims Eid, het einde van de heilige vastenmaand Ramadan. Op social media doken video’s op van de Eid-viering bij de As Soennah-moskee in Den Haag. Duizenden gelovigen stonden op de openbare weg om te bidden. Politieagenten die de orde moesten handhaven deelden kopjes koffie uit aan de moskeebezoekers.

De rechtse partijen in de Haagse gemeenteraad zijn boos. De As Soennah moskee is immers een salafistische moskee, die een zeer conservatieve interpretatie van de islam promoot. Volgens de fracties van PVV, Hart voor Den Haag en VVD noemt de moskee de ‘hofleverancier van Syriëgangers’. Ook kwam de dader van de Bevrijdingsdagaanslag in 2018 regelmatig in deze moskee. Bovendien is er in deze moskee de praktijk van meisjesbesnijdenis gepropageerd in het verleden. De gemeente Den Haag had de moskee geen vergunning mogen geven om een groot gebed te organiseren op de openbare weg, vinden de drie rechtse partijen. Maar nog kwalijker is het dat de politie koffie heeft uitgedeeld aan moskeebezoekers. ‘Wie heeft hiertoe besloten? Gaat de politie vaker bij radicale religieuze instellingen langs en welk afwegingskader wordt hiervoor gebruikt?’

Volgens de drie rechtse partijen gaat het hier om een vorm van ‘appeasement’. Ze willen dat de burgemeester toezegt dat gemeente en politie nooit meer op deze manier meewerken aan festiviteiten rondom deze moskee.

- Advertentie -