13.3 C
Amsterdam

Haagse raadsfracties VVD en CU/SGP: pak ‘springlevend’ antisemitisme aan

Lees meer

De Haagse raadsfracties van VVD en ChristenUnie/SGP hebben een plan geschreven om antisemitisme effectiever aan te pakken. Ook stellen zij voor om de joodse cultuur en het joodse erfgoed in Den Haag te herwaarderen. Dit meldt Omroep West.

VVD en ChristenUnie presenteerden gisteren het rapport Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme, precies 75 jaar na de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz. Van de ongeveer 140.000 Nederlandse Joden werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 105.000 vermoord. Hier zaten circa 12.000 Haagse Joden tussen.

De partijen noemen het wegvoeren en vermoorden van de 12.000 Haagse Joden ‘zonder twijfel de zwartste bladzijde uit de Haagse geschiedenis’. Deze geschiedenis mag niet worden vergeten, schrijven ze in hun rapport.

‘We hebben een grote verantwoordelijkheid richting de tweeduizend joodse stadgenoten die anno 2020 in onze stad wonen. Joodse Hagenaars moeten zich in Den Haag te allen tijde veilig en geaccepteerd weten. De realiteit is echter anders. Helaas is antisemitisme vandaag de dag nog altijd springlevend.’

Om antisemitisme beter aan te pakken, pleiten VVD en ChristenUnie/SGP voor het hard aanpakken voor verwijzingen naar Joden die supporters maken tijdens voetbalwedstrijden van ADO Den Haag. Ook moet de politie Jodenhaat tijdens demonstraties bestraffen door de demonstratie onmiddellijk te beëindigen, vinden de partijen.

ChristenUnie-raadslid Pieter Grinwis: ‘Een paar jaar geleden hoorde je bij demonstraties zowel in het Nederlands als Arabisch teksten die neerkwamen op ‘Dood aan de Joden’. Het antisemitisme in Den Haag is springlevend. En dat vind ik verschrikkelijk.’

VVD en ChristenUnie/SGP vinden bovendien dat de gemeente Den Haag bij het Rijk moet aandringen om antisemitische incidenten beter te laten registreren. Verder willen de fracties een ‘stedelijk coördinator antisemitisme’. Ook vinden VVD en ChristenUnie/SGP dat Den Haag meer werk moet maken van het Joodse erfgoed in de stad.

- Advertentie -