13.7 C
Amsterdam

Haaksbergen: rel om spandoek FvD-sympathisant met Joodse karikatuur

Lees meer

In het Overijsselse Haaksbergen hangt een spandoek van een Forum voor Democratie-sympathisant aan een balkon, met daarop een karikatuur – gebogen rug, kromme neus – van een Jood. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) eist dat het wordt weggehaald.

Het gaat om een poster tegen het coronabeleid. De makers van de poster stellen dat FvD-parlementariër Gideon van Meijeren de mond wordt gesnoerd door parlementsvoorzitter Vera Bergkamp, die een ‘linkse D66-heks’ wordt genoemd.

Daarop volgt een tekst in het Duits: ‘Nie wieder gesunde Menschen kennzeichnen und ausschliessen!‘ (‘Niet opnieuw gezonde mensen markeren en uitsluiten’), die vergezeld gaat met een tekening van de ‘ewige Jude’, een bekende nazi-karikatuur.

‘Deze karikatuur wordt veel gebruikt in rechtsextremistische kringen’, zegt CIDI-woordvoerder Aron Vrieler tegen de Twentse krant Tubantia. Hij begrijpt niet dat de gemeente Haaksbergen niet heeft opgetreden, want volgens hem is het vertonen van deze karikatuur in het openbaar strafbaar.

‘We zouden niets liever willen’, geeft burgemeester Rob Welten aan, maar: ‘onze juridische medewerkers hebben aangegeven dat zo’n grond ontbreekt. Mocht die er wel zijn, dan wil ik daarover graag met het CIDI in gesprek.’

- Advertentie -