16.3 C
Amsterdam

FvD Haarlem uitgesloten na app-ophef rond Anne Frank en Brenton Tarrant

Lees meer

PvdA, CDA, SP, GroenLinks en D66 in Haarlem willen onder geen beding met Forum voor Democratie in een coalitie, meldt NH Nieuws.

Dit benadrukken ze na recente ophef over uitlatingen van de Haarlemse FvD-lijsttrekker Moriah Hartman (foto, vierde van links). In een appgroep van de FvD-jongeren schreef Hartman dat het dagboek van Anne Frank ‘overschat’ wordt.

Nummer 2 Iem al Biyati (foto, tweede van rechts) deelde in zo’n appgroep een link naar een nummer dat werd afgespeeld door de extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant, tijdens een livestream op weg naar een van de moskeeën waar hij in 2019 een aanslag zou plegen. Ze doet dit nu af als ‘tienerhumor’.

Dat Hartman en Biyati de gewraakte berichten schreven, bleek al in 2020. Ophef over antisemitische appjes leidde toen tot het vertrek van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die vervolgens JA21 oprichtten. Maar nu deze ophef opnieuw in Haarlem speelt door de kandidatuur van de twee jonge FvD-vrouwen, voelen partijen zich genoodzaakt te uiten.

‘Wij zullen geen deel uitmaken van een coalitie met FvD, mochten zij in de Haarlemse gemeenteraad komen’, aldus PvdA-lijsttrekker Floor Roduner. ‘Bedreigingen, racisme en antisemitisme zijn onacceptabel en niet onderhandelbaar.’

Ook CDA, SP, GroenLinks en D66 sluiten FvD uit. ‘Het is complete waanzin, we gaan niet met hen in een coalitie, dat staat vast’, zegt SP-raadslid Anne Feite Bloem.

De VVD wil FvD niet op voorhand uitsluiten. Lijsttrekker Peter van Kessel zegt dat eerst de kiezers aan het woord gelaten moeten worden. Toch acht hij samenwerking met FvD ‘zeer onwaarschijnlijk’ te vinden, ‘nu we inmiddels een beeld hebben van het verleden van de Haarlemse FvD’ers’.

Oud FvD-Kamerlid Wybren van Haga, die nu de partij BVNL in de Tweede Kamer leidt en met deze partij ook meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem, wil FvD ook niet bij voorbaat uitsluiten, zegt hij. ‘Laten we gewoon lekker campagne voeren en de kiezer aan het woord laten. Zij beslissen het, niet de partijen.’ Hij noemt de uitlatingen van PvdA-lijsttrekker Roduner ‘zonde’.

- Advertentie -