8.7 C
Amsterdam

Haatcampagne tegen Amerikaanse moslimstudente die voor Palestina opkomt

Lees meer

Tijdens haar afstudeertoespraak over sociale rechtvaardigheid leverde de Jemenistisch-Amerikaanse rechtenstudente Fatima Mohammed van de City University of New York (CUNY) Israël stevig. Haar speech werd door Amerikaanse politici – Republikeinen én Democraten – fel veroordeeld. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan antisemitisme.

Het Democratische Congreslid Ritchie Torres noemde haar ‘gek’, de voormalige Republikeinse gouverneurskandidaat voor de staat New York Lee Zeldin beschreef Mohammeds toespraak als ‘razend antisemitisme’, en burgemeester Eric Adams van New York City sprak over ‘woorden van negativiteit en verdeeldheid’.

Ook was er kritiek op andere onderdelen van haar speech. Dinsdag plaatste New York Post Fatima Mohammed met haar gehoofddoekte gezicht op de voorpagina. De studente zou oproepen tot ‘revolutie’ en de ‘fascistische’ politie in New York City aanvallen, aldus de rechtse tabloid.

De kritiek op Fatima Mohammed past in een breder patroon, schrijft de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Doel is om Israëlcritici af te schrikken, zodat zij niet langer kritiek uiten op de staat Israël. Lobbyist Adam Shapiro, werkzaam bij de NGO Democracy for the Arab World Now, vertelt de Arabische nieuwszender dat de Israëllobby hoopt dat dergelijke aanvallen Palestina-activisten ervan zullen weerhouden om hun mond open te doen. ‘Maar ik denk dat het eigenlijk het tegenovergestelde effect heeft. Ik denk dat dit meer mensen aanmoedigt om zich uit te spreken.’

Fatima Mohammed hield enkele weken geleden haar speech. Maar haar verhaal kwam pas in de krantenkoppen terecht toen de speech online verscheen en viral ging, en pro-Israëlische activisten en politici haar verhaal bleven veroordelen.

In haar speech van twaalf minuten prees Mohammed de rechtenfaculteit aan de City University van New York als een van de weinige rechtenfaculteiten in de Verenigde Staten die het recht van studenten verdedigde om zich uit te spreken tegen het ‘Israëlische kolonialisme’, zei ze. ‘Israël blijft zonder onderscheid kogels en bommen op gelovigen (moslims, red.) regenen, ouderen en jongeren vermoorden, zelfs begrafenissen en begraafplaatsen aanvallen, terwijl het lynchmenigten aanmoedigt om Palestijnse huizen en bedrijven aan te vallen.’

Volgens Al Jazeera beschrijft Mohammed hiermee feiten. Israël viel moslims tijdens de Ramadan aan in de Al Aqsa-moskee in het bezette Oost-Jeruzalem, en Israëlische politieagenten vielen vorig jaar de begrafenisstoet van de vermoorde Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh aan. Eerder dit jaar vielen Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever het Palestijnse stadje Huwara aan, waarbij ook werd geplunderd.

- Advertentie -