15.8 C
Amsterdam

‘Haatzaaiende’ schrijver Houellebecq voor de rechter gedaagd door Parijse moskee

Lees meer

De Grote Moskee van Parijs stapt naar de rechter vanwege uitspraken van de internationaal bekende schrijver Michel Houellebecq. Die heeft volgens de moskee ‘zeer ernstige opmerkingen over moslims in Frankrijk’ gedaan, meldt het Nederlands Dagblad.

Houellebecq zou volgens het moskeebestuur hebben gezegd dat ‘moslims geen echte Fransen zijn’. Hij zou die uitspraken hebben gedaan tijdens een gesprek met filosoof Michel Onfray voor het linkse tijdschrift Front Populaire.

Houellebecq zei dat Franse burgers zich aan het bewapenen zijn en dat er aanslagen op moslims zullen volgen. Hij vervolgde met: ‘Autochtone Fransen’ willen dat moslims stoppen met ‘stelen en hen aan te vallen’.

De Grote Moskee maakte de aanklacht woensdag op Twitter bekend. De moskee noemt de uitspraken van Houellebecq ‘onacceptabel en van verbijsterende brutaliteit’. De uitspraken van Houellebecq zetten volgens de aanklacht aan tot haat aan tegen moslims. De moskee voegt toe voorstander te zijn van debat in een democratische samenleving, maar wil een streep trekken als het aankomt op haatzaaien en uitsluiting.

- Advertentie -