16.8 C
Amsterdam

Halsema: aankaarten mensenrechten op WK-schermen ‘nog niet aan de orde’

Lees meer

Aandacht voor mensenrechten op grote schermen die WK-wedstrijden vertonen, zoals op het Museumplein? De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kan nog niets toezeggen, zei ze gisteren.

D66 vroeg haar om ervoor te zorgen dat de schending van mensenrechten in Qatar wordt aangekaart op schermen die voetbalwedstrijden van Oranje vertonen tijdens het WK.

Halsema antwoordt dat er nog geen plannen zijn voor grote schermen in de stad. Dan zou Nederland eerst in de halve finale of finale moeten komen, zegt ze. ‘Dat is op dit moment nog niet aan de orde.’

Ze gaf ook aan dat het D66-plan in strijd kan zijn met het grondwettelijke censuurverbod. ‘Dat is zo als we voorafgaand aan welke publicatie dan ook beperkingen gaan opleggen.’

Het omstreden WK voetbal in Qatar is over vijf weken, maar het kabinet heeft nog steeds niet besloten of het een delegatie stuurt. De aanvoerders van Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Wales, Zwitserland en Denemarken zullen als statement een regenboogband dragen.

- Advertentie -