14.4 C
Amsterdam

Halsema: geen onderzoek naar Koranlessen moskee Lale Gül

Lees meer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil geen onderzoek naar koranlessen in de Turks-Nederlandse Mevlana-moskee. Deze moskee kwam in opspraak als gevolg van de autobiografische roman Ik ga leven van ex-moslima Lale Gül.

In haar boek schrijft Gül dat ze bij de Koranlessen in deze moskee leerde dat vrouwenbesnijdenis past binnen de islam, vrouwen mannen moeten gehoorzamen en mannen hun vrouw een ‘corrigerende tik’ mogen uitdelen. Ook zou de imam Nederland hebben afgeschilderd als een ‘verderfelijk homoparadijs’, waar vrouwen ‘als loslopend vee bij Jan en alleman in bed’ belanden.

Gül wilde de moskee in kwestie niet noemen, schrijft het Parool, maar uit navraag in de Turks-islamitische gemeenschap in Amsterdam blijkt het om de Mevlana-moskee in Bos en Lommer te gaan.

De Amsterdamse Mevlana-moskee wordt beheerd door Milli Görüs. Deze beweging is opgericht door Necmettin Erbakan, de islamistische leermeester van de Turkse president Erdogan. Milli Görüs kent zo’n veertig aangesloten organisaties in Nederland, bijna allemaal moskeeën.

Burgemeester Femke Halsema zegt geen aanleiding te hebben om met de moskee in gesprek te gaan, laat staan een onderzoek. Ze wil alleen reageren op ‘concrete signalen’ over misstanden, zegt ze, niet op een roman.

VVD-parlementariër Bente Becker en het Amsterdamse CDA-raadslid Diederik Boomsma vinden Halsema’s reactie te slap. ‘Ze zou in ieder geval in gesprek moeten, om te weten wat er speelt,’ zegt Boomsma. Ik ga leven ‘roept vragen op over de koranlessen’. Becker: ‘Dit is op z’n minst aanleiding voor onderzoek.’

Een woordvoerder van de Mevlana-moskee zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Gül in haar roman schetst. ‘Theoretisch kunnen bepaalde zaken zijn voorgevallen, maar het lijkt me heel stug.’

- Advertentie -