17.1 C
Amsterdam

Halsema schrapt LHBT-meeting: maar ‘enkele’ moskeeën wilden nog komen

Lees meer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema betreurt de boze reacties vanuit moskeeën, die een uitnodiging gericht aan ‘alle moskeebesturen’ ontvingen om een LHBTIQ+-steunverklaring te tekenen. Ze blaast de ontmoeting, die vanavond met de besturen gepland stond, af om een gebrek aan animo, meldt het Parool.

Volgens haar woordvoerder waren nog maar ‘enkele’ van zo’n zestig moskeeën bereid om te komen.

De ophef begon zaterdag met een column van de Amsterdamse rabbijn Lody van de Kamp in de Kanttekening: daarin maakte hij melding van Halsema’s uitnodiging aan alle moskeeën om maandagavond, vandaag dus, bijeen te komen.

Van de Kamp begreep van de gemeente dat die wegens ‘praktische reden’ eerst met moskeeën en later pas met kerken en synagogen hierover wilden spreken, maar de rabbijn vindt dat moslims er selectief als eerste uit worden gepikt en op die manier tot zondebok worden gemaakt.

‘Is het echt waar, dat het stadhuis de ene groep burgers – lees moslims – in de beklaagdenbank zet en discrimineert, om de discriminatie van een andere groep, de LHBTIQ+, tegen te gaan?’

Moskeeën zelf lieten zich daarna ook horen. De Blauwe Moskee vindt de uitnodiging ‘absurd, discriminerend en beschuldigend’. De regionale koepels van Turks- en Marokkaans-Nederlandse moskeeën hebben laten weten dat ze de verklaring niet zullen ondertekenen.

De gemeente zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Die uitnodiging is ook naar joodse en christelijke gemeenschappen gestuurd, zei een gemeentewoordvoerder dit weekend. Er is gezocht ‘naar een manier om dit samen met alle religies te doen’, maar dat bleek niet ‘haalbaar’.

Die uitnodiging naar kerken en synagogen mist trouwens nog wel een datum, meldde stadszender AT5.

Op Instagram verweerde burgemeester Halsema zich gisteren tegen aantijgingen dat moskeeën als enigen de verklaringen zouden ‘moeten’ ondertekenen.

Ze zei al in mei met moskeebestuurders te hebben gepraat over het veroordelen van geweld tegen LHBTIQ+’ers. Ze wil ervoor waken dat moslims onterecht als ‘probleemeigenaar’ worden gezien, maar tegelijkertijd ‘zou het een belangrijk signaal zijn als religieuze en maatschappelijke leiders Amsterdamse jongeren indringend wijzen op het recht van LHBTIQ’ers om veilig en vrij in onze stad te leven’.

Halsema zegt ook dat de verklaring bedoeld was voor alle religieuze organisaties, niet alleen voor de islamitische. Ze zegt wel dat ze deze verklaring als eerst wilde toetsen bij de moskeebestuurders.

‘De suggestie dat enkel de moslimgemeenschap ‘moet’ ondertekenen is onwaar. Ernstiger is dat daarmee geen gebruik wordt gemaakt van de uitnodiging tot overleg maar is gekozen voor publieke polarisatie. Daarmee verdwijnt het onderwerp van het geweld tegen LHBTIQ’ers helaas uit beeld. Ik vind het een gemiste kans om vooroordelen te ontkrachten.’

- Advertentie -