2.2 C
Amsterdam

‘Halsema zette LHBT-verklaring door ondanks waarschuwingen ambtenaren’

Lees meer

Ambtenaren hadden de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema nog gewaarschuwd dat haar inzet om moskeeën een LHBT-steunbetuiging te laten tekenen slecht zou kunnen vallen bij de islamitische gemeenschap. Dit meldt het Parool op basis van anonieme bronnen.

Zo’n verklaring was in mei ook al besproken met de moskeebesturen, waarvan de meesten meer voelden voor een algemenere verklaring die ook moslimhaat en de beveiliging van moskeeën zou noemen. Maar het lot van LHBT’ers vindt Halsema zo belangrijk, dat ze vasthield aan een verklaring puur gericht op LHBT’ers. Dit vindt ze een conflict met de moskeeën best waard, aldus de bronnen in het Parool.

De LHBT-verklaring die Halsema had willen voorleggen, noemt expliciet dat sommige daders van anti-homogeweld ‘zich beroepen op hun geloof’ en dat dit ‘nooit een reden zijn om strafbare feiten te plegen’ kan en mag zijn.

De verklaring noemt ook dat de ondertekenaars, als ‘vertegenwoordigers van religieuze organisaties’, aan iedereen duidelijk willen maken ‘dat wij discriminatie van en geweld tegen de LHBTIQ+-gemeenschap compleet afwijzen. Wij staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich vrij en veilig kan voelen’.

Gisteren zouden de moskeebestuurders de verklaring ondertekenen, maar hier was onvoldoende animo voor. Amsterdamse moskeeën zijn woedend over de uitnodiging van de burgemeester. Hiermee zou Halsema moslims discrimineren. De burgemeester ontkent dit: zij zegt dat de andere geloofsgemeenschappen ook benaderd worden.

De Raad van Kerken Amsterdam kreeg afgelopen vrijdagavond een ‘informele uitnodiging’ op een ‘heel laat moment’, bevestigt de raad aan het Parool. De Kanttekening had luttele uren daarvoor vragen gesteld aan de gemeente Amsterdam, naar aanleiding van een column van de Amsterdamse rabbijn Lody van de Kamp die zaterdagochtend gepubliceerd zou worden.

De ophef begon zaterdag met diens column, waarin hij melding maakte van Halsema’s uitnodiging aan alle moskeeën om maandagavond bijeen te komen. Van de Kamp: ‘Is het echt waar, dat het stadhuis de ene groep burgers – lees moslims – in de beklaagdenbank zet en discrimineert, om de discriminatie van een andere groep, de LHBTIQ+, tegen te gaan?’

Moskeeën zelf lieten zich daarna ook horen. De Blauwe Moskee vond de uitnodiging ‘absurd, discriminerend en beschuldigend’. De regionale koepels van Turks- en Marokkaans-Nederlandse moskeeën lieten weten dat ze de verklaring niet zouden ondertekenen.

Halsema blies daarop de ontmoeting, die gisteravond met de moskeebesturen gepland stond, af om een gebrek aan animo, meldde het Parool. Volgens haar woordvoerder waren nog maar ‘enkele’ van zo’n zestig moskeeën bereid om te komen.

Op Instagram verweerde burgemeester Halsema zich gisteren tegen aantijgingen dat moskeeën als enigen de verklaringen zouden ‘moeten’ ondertekenen. Ze zei wel dat ze deze verklaring als eerst wilde toetsen bij de moskeebestuurders.

‘De suggestie dat enkel de moslimgemeenschap ‘moet’ ondertekenen is onwaar. Ernstiger is dat daarmee geen gebruik wordt gemaakt van de uitnodiging tot overleg maar is gekozen voor publieke polarisatie. Daarmee verdwijnt het onderwerp van het geweld tegen LHBTIQ’ers helaas uit beeld. Ik vind het een gemiste kans om vooroordelen te ontkrachten.’

- Advertentie -