21.4 C
Amsterdam

Halsema: zorgen om toename extreemrechtse dreiging in Amsterdam

Lees meer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ziet een toename van extreemrechtse dreiging in de hoofdstad, meldt het Parool. Dit schrijft ze in een voortgangsbrief over radicalisme.

Dit jaar vonden intimiderende acties plaats tegen vijf Amsterdamse moskeeën. Drie kregen een luier en spotprenten door de brievenbus, een kreeg jaar een steen door de ruit.

Halsema: ‘Dit is meer dan in het vorig halfjaar en bovendien gaat het nu vaker om fysieke incidenten in plaats van online uitingen. In sommige gevallen is een duidelijke relatie met extreemrechtse denkbeelden of groepen te zien.’

Ook deden vijf Amsterdammers aangifte van bedreiging nadat ze een sticker van het rechts-radicale sociale media-account Vizier Op Links op hun deur vonden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak momenteel, inmiddels is Vizier Op Links verbannen van social media.

Zonder man en paard te noemen, waarschuwt Halsema voor normalisering van rechtsextremistisch gedachtegoed in het publieke debat en de politiek. Deze ‘ondermijning van de democratische rechtsorde’ triggert online geweldsuitingen door rechtsradicalen, schrijft ze.

Op dit moment houdt de gemeente 46 personen in de gaten. Vorig jaar waren dat er nog 54. Het aantal extreemrechtse radicalen is gegroeid tot twee. Potentieel gewelddadige islamisten vormen nog altijd het overgrote deel van deze 46 personen: 90 procent. Ze maakt zich ook zorgen over Amsterdamse IS-strijders die hun straf al hebben uitgezeten.

- Advertentie -