18.5 C
Amsterdam

Hamas herstelt banden met Assad

Lees meer

Hamas haalt de banden met de Syrische dictator Bashar al-Assad aan. En dat leidt tot nogal wat commotie, ook bij Palestijnen.

Toen de Syrische Burgeroorlog uitbrak was Hamas aanvankelijk neutraal. Later steunde de Palestijnse beweging, die de Gazastrook regeert, de oppositie tegen Assad. Maar nu Assad weer stevig in het zadel zit, besloot Hamas vorige week de banden met Assad te herstellen.

In een verklaring, waarin Israëlische bombardementen op gebieden in Syrië werden veroordeeld, spreekt Hamas waardering uit voor de Syrische regering en het Syrische volk voor hun steun aan de Palestijnse zaak. Het besluit om de banden met Syrië te herstellen zou in het belang zijn van de islamitische oemma, vooral de Palestijnse zaak, aldus Hamas.

Volgens de nieuwssite Middle East Eye is het besluit van Hamas niet zonder risico, omdat de Syrische oppositie brede steun geniet in de Gazastrook. Salah al-Naami, een Palestijnse schrijver, sprak over een ‘morele zonde’. Een andere Palestijnse intellectueel, Muhammad Khair Musa, noemde het besluit van Hamas ‘ongelukkig en pijnlijk’.

Maar Hamas heeft weinig keuze, volgens Middle East Eye. Nu Arabische landen en Turkije hun diplomatieke banden met Israël hebben genormaliseerd, blijven Iran en Syrië over. Iran is al langer een belangrijke bondgenoot van Hamas en steunt het regime van Assad.

- Advertentie -