14.5 C
Amsterdam

Harry Potter-ster Emma Watson toont steun aan Palestina op Instagram

Lees meer

Harry Potter-actrice Emma Watson springt in de bres voor Palestina. Op Instagram deelt ze een bericht waarin ze haar solidariteit betuigt.

Naast het delen van een foto met Palestijnse vlaggen en spandoeken, met de tekst ‘Solidariteit is een werkwoord’, deelt ze een quote van de Brits-Australische feministische wetenschapper Sara Ahmed:

‘Solidariteit veronderstelt niet dat onze gevechten dezelfde gevechten zijn, of dat onze pijn dezelfde pijn is, of dat onze hoop is gericht op dezelfde toekomst. Solidariteit vraagt om toewijding en arbeid, evenals de erkenning dat zelfs als we niet dezelfde gevoelens hebben, of dezelfde levens, of dezelfde lichamen. We leven op dezelfde grond.’

Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, reageert verbolgen op Watsons Instagrambericht: ’10 punten aftrek voor Griffoendor voor het zijn van een antisemiet’, twittert hij.

In de toverschool van Harry Potter bestaan verschillende ‘huizen’, waar de leerlingen bij zijn aangesloten. Die huizen wedijveren wie de beste is. Goed gedrag leidt tot punten, slecht gedrag tot punten aftrek.

De bekende Palestijnse activist Mohammed el Kurd heeft stevige kritiek op de woorden van Danon. Iedereen die Israël bekritiseert, wordt tegenwoordig als antisemiet geframed, vindt El Kurd, zoals de onlangs overleden Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, die solidair was met de Palestijnen, overkwam.

El Kurd: ‘De Israëlische ambassadeur bij de VN noemt Emma Watson een ‘antisemiet’ vanwege het posten van ‘Solidariteit is een werkwoord’, een week nadat zionisten Desmond Tutu bestempelen als ‘anti-joods’. Hoezo is dit geen satire?’

Of Watson zelf de post heeft geschreven is nog maar de vraag: ‘Emma’s officiële Instagram is overgenomen door een anoniem feministisch collectief’, staat op haar Instagram te lezen.

De actrice Emma Watson is vooral bekend omdat ze in de Harry Potter-films Hermione Granger (Hermelien Griffel) speelt. Ze staat daarnaast bekend als een feministische activist.

- Advertentie -