18.9 C
Amsterdam

HDP-parlementariër: huidige Turkije doet denken aan nazi-Duitsland

Lees meer

De Turkse parlementariër Ömer Faruk Gergerlioglu van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zegt dat Turkije zich schuldig maakt aan ‘onmenselijke praktijken die ons herinneringen aan de nazitijd’.

Hij zei dit gisteren tijdens een tijdens een anti-regeringsdemonstratie, vlak voor een kantoor van de Verenigde Naties in Istanbul. Gergerlioglu stond er samen met een actiegroep die opkomt voor mensen in Turkije die door de regering als maatschappelijke paria’s worden behandeld. Het gaat om tenminste anderhalf miljoen mensen, aldus Gergerlioglu.

Turkije voert een klopjacht op vermeende Gülen-sympathisanten, die verantwoordelijk worden gehouden voor de mislukte coup van juli 2016. Ook voert de Turkse overheid een campagne tegen vermeende sympathisanten van de PKK. Vooral politici en activisten van de HDP zijn hier het slachtoffer van.

Inmiddels zitten er duizenden mensen in de gevangenis, een veelvoud daarvan is zijn baan kwijtgeraakt en is maatschappelijk gezien ‘dood’.

‘We worden gezien als statenloos en dakloos. We waren niet alleen werkloos, maar ook onze volledige burgerrechten werden ons ontnomen’, zegt demonstrante Emine Yüzgec, die ontslagen was op bevel van de regering. We proberen alle onrechtmatigheid waaraan we worden blootgesteld te melden. Voor ons verandert Turkije in een gigantisch nazi-kamp en wij zijn de gevangenen’,

- Advertentie -