16.1 C
Amsterdam

‘Helemaal eens!’, ‘Smerig racisme’: postercampagne CIDI maakt tongen los

Lees meer

De komende weken hangen er honderden posters van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in de grote Nederlandse steden. Dit, ‘om Israël in deze zware periode bij te staan’.

Zo wil het CIDI Nederland erop wijzen dat Israël ‘het recht heeft zich te verdedigen tegen de terreur van Hamas en Islamitische Jihad’. Media en politici negeren volgens het CIDI ‘het feit dat Hamas een illegitiem, terroristisch regime is dat de inwoners van Gaza opoffert, en cynisch gebruik maakt van beelden van hun leed’.

Als voorbeeld deelde het CIDI een poster van fictieve raketten die de Amsterdamse gracht bestoken op social media. ‘Wat zou jij doen als raketten op jouw stad werden afgeschoten’, staat er bij.

‘Helemaal mee eens!’, reageert een Instagramgebruiker. ‘Ik zou de aanvaller uit gaan schakelen, helemaal’, valt een ander bij.

Ook heeft het CIDI posters laten drukken die de recente claim van Human Rights Watch, dat Israël als een apartheidsstaat omschrijft, onderuit moet halen. Dat de postercampagne bij sommigen niet het door het CIDI gewenste effect bereikt, bewijzen de reacties op een poster van de 21-jarige Eden Alene, de zwarte vrouw die voor Israël aan het Eurovisie Songfestival meedoet.

‘Walgelijk hoe het CIDI een zwarte vrouw – die in Israël veel racisme meemaken – misbruikt om de bezetting van Palestijnen goed te praten via haar deelname aan het songfestival. Hoeveel bochten moet je brein dan maken?’ twittert Seada Nourhussen, hoofdredacteur van online magazine OneWorld. ‘Het woord ‘Apartheid’ misbruiken tegen Palestijnen via een zwarte vrouw is echt een exceptioneel soort racisme, CIDI. Goor gewoon.’

‘Het is smerig racisme van het CIDI’, beaamt een andere twitteraar.

Het valt Nourhussen en andere twitteraars op dat Ethiopische Joden in Israël juist als mindere burgers worden behandeld, wat de anti-apartheidsclaim van het CIDI nu niet echt zou helpen.

Nourhussen: ‘Zwarte mensen hebben constant met racisme en geweld te maken in Israël. Ethiopische joden zijn via omstreden programma’s naar Israël gehaald voor derderangsburgerschap. (…) Ethiopische Joden moesten constant bewijzen dat ze wel joods waren, waren vooral handig voor dienstplicht en werden onderworpen aan medische experimenten, zoals geboortebeperking. Dit weet het CIDI.’

Een andere Twitteraar vindt Eden Alene zelf ook fout, omdat ze dienstplichtige was in het Israëlische leger – en dus ‘ook gewoon een oorlogsmisdadiger.’

Ook wil het CIDI het apartheidsframe teniet doen met een poster van Ayman Odeh, een Arabisch parlementslid. ‘In Israël zitten Arabische partijen in het parlement en hebben Arabieren stemrecht’, luidt het bijschrift. Alleen wil het geval dat diezelfde Odeh Israël zelf ook omschrijft als een apartheidsstaat. ‘CIDI-logica, verzucht pro-Palestina-activist Simcha de Vries op Twitter.

Vanmiddag organiseert het CIDI een demonstratie in Den Haag om het pro-Israël-geluid extra kracht bij te zetten.

- Advertentie -