Bijna de helft van de moslims die in Europa wonen, heeft te maken met racisme of discriminatie. In Nederland is dit zelfs meer dan de helft. Dit concludeert de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) in een nieuw rapport dat vandaag is uitgebracht.
De conclusies hebben betrekking op de periode 2021-2022; de situatie die is ontstaan na 7 oktober vorig jaar is hierin dus niet meegenomen. Maar na 7 oktober is de discriminatie van moslims alleen maar toegenomen, zeggen de onderzoekers.
In het onderzoek, dat plaatsvond onder 9.600 moslims in 13 EU-landen, gaf 47 procent aan in de vijf jaar voor het onderzoek te maken te hebben gehad met discriminatie. In 2016 was dat nog 39 procent. In Nederland gaf 55 procent van de respondenten aan discriminatie te hebben ervaren.
De meeste gevallen van discriminatie doen zich voor bij het zoeken naar een baan, maar ook bij het vinden van woonruimte of in de klas bij kinderen. Vrouwen met een hoofddoek krijgen bovendien vaker te maken met discriminatie.
Dat moslims sinds 7 oktober vorig jaar vaker discriminatie ervaren in Nederland, weet Ömer Karaca, sociaal wetenschapper en bestuurslid van de stichting Meld Islamofobie, een meldpunt voor slachtoffers van moslimdiscriminatie. Aan de Volkskrant vertelde hij dat 83 procent van de moslims die het afgelopen jaar een melding hebben gedaan, zich onveiliger voelt dan een jaar eerder. ‘De verkiezingswinst van Wilders wordt, naast de aanval op Gaza, vaak genoemd als reden.’
Er wonen zo’n 26 miljoen moslims in de EU; ze vormen ongeveer 5 procent van de bevolking. In Nederland was in 2022 ongeveer 6 procent van de bevolking islamitisch.