18.4 C
Amsterdam

Herdenking Armeense Genocide weer verboden in Istanbul

Lees meer

Ook dit jaar is er op 24 april geen herdenking van de Armeense Genocide in Istanbul. De gouverneur, die door de president wordt benoemd, heeft de herdenking verboden. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

Het ‘24 April Herdenkingsplatform’ wil de bijeenkomst dit jaar in Kadiköy houden, aan de Aziatische kant van Istanbul. Van 2010 tot 2019 vond er ieder jaar onafgebroken een herdenking plaats, onder andere op het Taksimplein, bij de historische Tunnel en Sishane, allemaal aan de Europese kant van Istanbul.

Op 24 april 1915, werden meer dan tweehonderd Armeniërs met een vooraanstaande positie in Istanbul opgepakt en bijna allemaal vermoord. Deze razzia geldt internationaal als het begin van de Armeense en Assyrische Genocide, waarbij meer dan anderhalf miljoen christenen werden uitgemoord.

Verschillende initiatieven zijn bezig met voorbereidingen voor de herdenkingen, waaronder de Commissie tegen Racisme en Discriminatie. Zij willen nu, als het lukt, een persconferentie geven op 24 april, op het Sultanahmet-plein.

- Advertentie -