19.1 C
Amsterdam

Het verhaal achter een Palestijnse die bij haar zoons graf wordt weggesleept

Lees meer

Israël legt een park aan bij een eeuwenoude islamitische begraafplaats in Oost-Jeruzalem. Op een viral video is te zien dat een huilende moeder wordt weggesleept bij het graf van haar zoon, terwijl een graafmachine achter haar bezig is met het land vlak te maken voor het nieuwe park.

De Israëlische autoriteiten zeggen dat legale graven op de begraafplaats geen schade zullen oplopen. Maar toen graafmachines menselijke botten opgroeven, raakten Palestijnse bewoners die dierbaren op de begraafplaats Al-Yusufiyah hebben begraven in paniek.

‘Over mijn lijk – mijn zoon zal hier niet worden verwijderd’, aldus moeder Ola Nababteh tegen het internationale persbureau Reuters, een dag nadat de Israëlische politie haar van het kerkhof had verwijderd.

De locoburgemeester van Jeruzalem, Arieh King, zegt tegen het persbureau dat het nooit de bedoeling van de autoriteiten was om dat bewuste graf te verplaatsen. De politie had de vrouw geëvacueerd omdat ze te dicht bij de bouw was.

De overblijfselen die deze maand werden gevonden bevonden zich niet in een geautoriseerd graf en ‘werden vele jaren geleden illegaal in de grond begraven’, zegt King. Ook zou het park volgen hem de Palestijnen gemakkelijker toegang tot de oude stad bieden.

De grootmoefti van Jeruzalem is het daar niet mee eens. Hij beschouwt de bouw van het park als een aanval op de Palestijnen.

Oost-Jeruzalem werd in 1967 door Israël veroverd. Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem tot hoofdstad maken van een Palestijnse staat. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn eeuwige en ondeelbare hoofdstad.

- Advertentie -