16.4 C
Amsterdam

Moslimlanden schipperen tussen Westen en Rusland

Lees meer

Gisteren veroordeelden Duitsland en Frankrijk het Russische imperialisme tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, terwijl Qatar, Senegal en Turkije opriepen tot onmiddellijke vredesbesprekingen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was hard over de Russische invasie van Oekraïne. ‘Dit is imperialisme, duidelijk en simpel’, zei hij. ‘Poetin zal zijn oorlog en zijn imperialistische ambities alleen opgeven als hij beseft dat hij niet kan winnen.’ De Franse president Emmanuel Macron zei in een toespraak dat geen enkel land neutraal mag blijven, als het gaat om het veroordelen van de Russische invasie van Oekraïne.

Moslimlanden denken hier toch anders over. Macky Sall, de president van Senegal en de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie, zei dat Afrika genoeg heeft geleden onder de last van de geschiedenis, en geen voedingsbodem wil zijn voor een nieuwe Koude Oorlog. ‘We roepen op tot de-escalatie en stopzetting van de vijandelijkheden in Oekraïne’, zei hij. ‘Onderhandelingen en discussies zijn de beste instrumenten die we hebben om vrede te bevorderen.’

Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar beaamde dit. ‘We zijn ons volledig bewust van de complexiteit van het Russisch-Oekraïense conflict en de internationale dimensie ervan, niettemin roepen we op tot een staakt-het-vuren en het onmiddellijk nastreven van een vreedzame oplossing voor het conflict.’

De Turkse president Erdogan brak ook een lans voor vredesonderhandelingen. Hij zei dat Turkije zich zal blijven inspannen om ervoor te zorgen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt beëindigd, met een overeenkomst die ‘gebaseerd is op de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne’.

Poetin zelf was niet aanwezig op de VN-bijeenkomst. Ook de Chinese president Xi Jinping liet de vergadering aan zich voorbij gaan. Beide wereldleiders stuurden hun ministers van Buitenlandse Zaken.

- Advertentie -