De Duitse historicus en Turkijedeskundige Hans-Lukas Kieser vergelijkt de Turkse president Erdogan met de beruchte Ottomaanse leider Talaat Pasja. Dit doet Kieser in een interview met Ahval News. Onder Talaat Pasja zou het Ottomaanse Rijk uiteindelijk ten onder gaan.
Het Ottomaanse Rijk in zijn nadagen voerde volgens Kieser beleid volgens het ‘zondebok-model’. Talaat Pasja en de zijnen voerden een haatcampagne tegen de Armeniërs, die vervolgens slachtoffer werden van een genocide. Erdogan richt nu zijn pijlen op de Gülenbeweging, aldus Kieser.
Daanaast is Erdogan net als Talaat Pasja een politicus die grote risico’s neemt, stelt Kieser. Omdat in Turkije het gevaar van een militaire staatsgreep altijd op de loer ligt, nemen leiders soms grote risico’s om aan de macht te blijven. Dit begon bij Talaat Pasja: dat het Ottomaanse Rijk in de Eerste Wereldoorlog verzeild raakte was mede aan hem te danken.
Kieser ziet nog een parallel: Talaat Pasja vervolgde zijn politieke tegenstanders, iets wat Erdogan nu ook doet.
Talaat Pasja steunde in 1908 de staatsgreep tegen de sultan en kwam in 1913 aan de macht. Als minister van Binnenlandse Zaken en daarna als eerste minister gaf Talaat Pasja leiding aan het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Ottomaanse nederlaag vluchtte hij naar Duitsland. In 1921 werd Talaat Pasja doodgeschoten door een Armeniër, als vergelding voor de Armeense Genocide.